top of page

Nieuwe woontoren op plek politiebureau Begijnenhof nét iets lager dan Catharinakerk - Artikel ED

© Rob Burg 25-06-24, 08:10 Bron: ED


EINDHOVEN - Het Begijnenhof in Eindhoven wordt de komende jaren verrijkt met een woontoren met 201 appartementen. Daarvoor moet eerst het huidige, ruim 60 jaar oude gebouw wijken waar tot voor kort een politiebureau zat en daarvoor de Kamer van Koophandel.


Met een krappe 69 meter blijft de toekomstige woontoren, een project van VDMV Invest, net enkele meters onder de Catharinakerk. Volgens projectmanager Walter Kuipers van VDMV was dat ook een harde voorwaarde van de Eindhovense gemeenteraad. 85 procent van de woningen valt straks in de categorie sociale en middelhoge huur; eveneens een voorwaarde van de plaatselijke politiek.


In Lab-1 werd maandagavond het ontwerp van architectenbureau Van Aken toegelicht voor enkele tientallen belangstellenden toegelicht. Architect Anouk Raaijmakers van bureau Van Aken vertelde onder meer dat de nieuwbouw -een van de eerste van vijf te ontwikkelen torens in het gebied rond het Stadhuisplein- horizontale ‘vinnen’ krijgt op de etages. Die dienen behalve als zonwering ook om horizontale zonnepanelen te kunnen plaatsen. Het aantal panelen varieert; de ene gevel wordt meer door de zon beschenen dan de andere. ,,Het gebouw verandert van uiterlijk als je er omheen loopt.”


De nieuwe toren krijgt ook het nodige aan groen: zo komt er op de grote fietsenstalling tussen het gebouw en het Stratumseind een groen dak. Datzelfde geldt voor enkele dakterrassen van gemeenschappelijke ruimtes, plus enkele niet-betreedbare daken.


Onderzoek naar windeffecten

De vierenhalve meter hoge ‘plint’ van het gebouw -waarin winkels en kantoren komen- wijkt in het ontwerp iets terug, waardoor een soort van overdekte colonnade ontstaat, schetste Raaijmakers. Deze constructie moet er ook voor zorgen dat er minder hinder ontstaat van valwinden. Volgens VDMV wordt er sowieso nog een onderzoek gedaan naar windeffecten.


Helemaal ‘waterdicht’ zijn de uitkomsten daarvan niet, zo bleek tijdens de participatiebijeenkomst. ,,Onze toren is een van de eerste die ontwikkeld wordt. We weten niet wat daarna de effecten zulllen zijn van de overige hoogbouw in het gebied”, zei een medewerker van Van Aken.


Behalve over windhinder vroegen ook enkele omwonenden zich af hoe het zit met schaduwwerking van de nieuwe toren. Maar ook daarover kon VDMV nog weinig zinnigs melden: ook dat wordt met simulaties nog onderzocht, aldus projectdirecteur Kuipers.


Geen auto's maar fietsen

Die fietsenstalling beschikt straks over een kleine 500 plekken. Parkeerplaatsen komen er nauwelijks: de huidige veertien stuks worden in de nieuwbouw overgenomen. De toekomstige bewoners zijn straks aangewezen op parkeerterreinen en -garages in de omgeving.


Volgende maand wordt de benodigde omgevingsvergunning voor de nieuwbouw aangevraagd. Deze komt naar verwachting in september gedurende zes weken ter inzage te liggen. In december van dit jaar hoopt VDMV op een besluit van het college van B en W, dat ook weer ter inzage komt en waar de gemeenteraad het laatste woord over heeft.


Het Begijnenhof 27-31 is een van de eerste bouwplannen rond het Stadhuisplein die uitgevoerd gaan worden. Ook het voormalige terrein van de ABN Amro-bank -in eigendom van Geva Vastgoed wordt op afzienbare termijn bebouwd. Volgens Kees van Dommelen, gebiedsontwikkelaar centrum van de gemeente, wil de ontwikkelaar hier binnen twee jaar mee starten.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page